AR/VR
Op deze pagina is mijn proces te lezen van de AR/VR challenge. Aangezien ik tijdens de workshop vooral met Virtual Reality (VR) aan de slag was gegaan heb ik ervoor gekozen om mij voor de challenge te richtten op Augmented Reality (AR). Ik heb eerst onderzoek gedaan en voorbeelden opgezocht die mijn persoonlijk aanspreken, vervolgens heb ik met een aantal tools 'gespeeld' en heb ik daarna zelf een Augmented Reality experience gecreëerd.
Research
In dit onderdeel beschrijf ik twee AR-experiences die mij aanspreken. Ook vertel ik hierbij wie de maker is en welke tool is gebruikt voor het creëren van de AR-experience.
1. Artivive
Artivive is een Augmented Reality tool waarmee je een digitale laag aan iets fysieks kunt toevoegen. Dit platvorm is vooral bedoeld om kunst tot leven te brengen. Hun quote is dan ook #bringArtToLife.
Wat ik persoonlijk gaaf vind aan dit platform is dat je hiermee echt je persoonlijke kunst tot leven kunt laten komen. Je scant als het ware de kunst die jij hebt gemaakt en kan daar met Artivive een digitale laag aan toevoegen. Wanneer je vervolgens met de app je kunstwerk scant herkent hij deze en projecteert de digitale laag erop. Op deze manier kun je de kleinste zelfgemaakte dingen tot leven laten komen. Een voorbeeld hiervan is hieronder te zien. Hier is te zien hoe je zelfs iets schrijven op een sticky note kunt schrijven en daar AR aan kunt toevoegen. Dit simpele en persoonlijke spreekt mij erg aan aan Artivive.
Maker sticky-note art:
Susi Vetter - Illustrator en multimedia artist uit Berlijn
2. AR Layers
Maker:
Nurbanu Asena - Illustration en animation artist
Een ander voorbeeld dat mij aanspreekt is het voorbeeld hierboven gemaakt door Nurbanu Asena. Hier is te zien hoe je door middel van Augmented Reality tussen layers heen kunt kijken. Dit vind ik een erg leuk voorbeeld omdat het eigenlijk allemaal 2d-lagen zijn waarmee op deze manier een 3d effect wordt gecreëerd. Ook is het iets anders dan anders. Wanneer ik zelf aan AR/VR denk, denk ik namelijk aan 3d-figuren etc. Maar door deze 2d-lagen verder van elkaar af te zetten creëer je een heel leuk, artistiek effect.
Dit effect is gecreëerd met de tool Adobe Aero. Dat kan door Photoshop bestanden te uploaden naar de Adobe Aero app, vervolgens zie je de verschillende lagen van Photoshop met ruimte ertussen en lijken ze dus 3d.
Tinkering
In dit onderdeel experimenteer ik met de Augmented Reality tools Adobe Aero en Artivive.
1. Adobe Aero
In onderstaande galerij staan foto's van hoe ik heb geëxperimenteerd met de AR tool Adobe Aero. Ik heb een aantal 3d objecten toegevoegd en hiermee verschillende dingen uitgeprobeerd. Zo heb ik animatie toegevoegd en objecten interactief gemaakt. Wanneer je in de galerij op een afbeelding klikt staat er extra informatie over wat te zien is op de afbeelding. Aan het eind heb ik ook een video toegevoegd waarin alle interacties werkend te zien zijn.
2. Adobe Aero en Photoshop
In deze video op YouTube zag ik dat het ook mogelijk was om Photoshop bestanden in Adobe Aero te uploaden. Ik vond het een erg leuk effect dat je met Adobe Aero in AR de verschillende lagen van een Photoshop bestand kon zien. Dit ben ik zelf ook gaan testen. In onderstaande galerij bespreek ik steeds weer per foto wat er op te zien is, ook heb ik twee video's toegevoegd met de resultaten.
3. Artivive
Als derde heb ik geëxperimenteerd met de tool Artivive. Over de tool zelf is hierboven meer te lezen onder het kopje 'research'. Ook hier laat ik hetgeen dat ik heb gedaan zien aan de hand van de galerij hieronder. Per afbeelding/ video licht ik verder toe wat er te zien is.
Design and Build
AR Portfolio
Voor de AR/VR Challenge heb ik een AR portfolio gemaakt. Ik ben op dit idee gekomen na het doen van de Research voor deze challenge. Ik zag namelijk dat mensen die kunst maken met Artivive hun kunst echt tot leven konden laten komen. Toen dacht ik, waarom doe ik niet zoiets met mijn eigen portfolio website?
Ik heb hiervoor gekozen voor het gebruik van AR omdat ik dit toegankelijker vind. Het kan simpelweg alleen met je telefoon, deze heb je altijd bij je.
Wat ik wilde creëren was dat mijn eigen portfolio website echt als het ware tot leven komt en ook buiten mijn computer scherm nog dingen laat zien en door middel van AR op een leuke, interactieve manier extra informatie over mijzelf en mijn werk toont.
Hieronder is mijn proces te lezen van hoe ik van het maken van schetsen uiteindelijk tot mijn eindproduct ben gekomen. Door op de afbeeldingen te klikken verschijnt er meer informatie.
1. schetsen
2. homepagina
3. over mij pagina
4. detailpagina
Showcase
In het filmpje hieronder is te zien hoe mijn AR portfolio eruit ziet en werkt.
Reflect
Persoonlijk denk ik dat AR/VR echt de toekomst gaat zijn. Waar we nu nog een laptop scherm hebben, hebben we straks misschien een bril waarmee je iets geprojecteerd ziet op het echte leven. Als je bijvoorbeeld kijkt naar computers door de jaren heen. Daarbij zie je ook dat ze steeds kleiner worden en dat de hardware ook steeds kleiner wordt. Zo'n bril is dan eigenlijk weer een verkleinde versie van een eerdere computer.
ik ben best trots op mezelf voor het bedenken en uitvoeren van het AR portfolio. Hiervoor had ik nooit eerder met AR of VR gewerkt en eerlijk gezegd heb ik ook nog nooit iemand portfolio ook echt in Augmented Reality gezien. Ik vind het een mooie futuristische uitstraling hebben en ben blij met het eindresultaat.
Mijn ervaring met het gebruik van de technologie is dat het eigenlijk best gebruiksvriendelijk is en dat er veel tools beschikbaar zijn die je kunt gebruiken. Zelf heb ik gewerkt met Unreal Engine, A-Frame, Adobe Aero en Artivive. Op Unreal Engine na vind ik de rest van de tools erg gebruiksvriendelijk. Daarnast denk ik dat wanneer je je wat meer verdiept in Unreal Engine je ook vrij gemakkelijk heel toffe dingen kunt maken. Dus ik was blij verrast hoe het gebruik met deze technologie is gegaan, en daarnaast zijn de meeste tools gratis en is de kwaliteit ook nog eens goed.