top of page

Playful Interactions

Van de challenge Playful Interactions is het proces hieronder te volgen. Ook hier ben ik begonnen met het doen van onderzoek naar al bestaande playful interactions. Vervolgens ben ik zelf gaan experimenteren en heb ik uiteindelijk een eigen playful interaction gemaakt. 

Research

Tijdens het doen van onderzoek naar playful interactions ben twee voorbeelden tegengekomen die mij erg aanspraken, namelijk Streetpong en Googles AnyPixel muur. Hieronder is over deze voorbeelden meer te lezen

streetpong.gif

Streetpong

Makers:

Amelie Künzler & Sandro Engel - interactive design studenten aan HAWK universiteit

In 2012 is dit idee bedacht door een aantal studenten aan de HAWK univeristeit in Duistland. In 2015 is het ook daadwerkelijk in de praktijk gebracht. Met streetpong kan je een spelletje spelen samen met iemand die aan de andere kant van het stoplicht staat. Zoals in het onderstaande filmpje te zien is moet je ervoor zorgen dat je bij de tegenstander scoort, en moet je tegelijkertijd jouw doel bewaken. Je ziet ook het rode scherm steeds kleiner worden wat aangeeft hoelang het stoplicht nog op rood staat en wanneer je dus mag oversteken. 

Ik heb voor deze playful interaction gekozen omdat door dit spelletje het wachten voor een stoplicht voordat je mag oversteken een stuk leuker wordt. Iets wat eerst saai was is hierdoor leuk en grappig geworden. Daarnaast speel je niet tegen een computer maar echt tegen een persoon aan de andere kant van de weg, wat het een stuk echter een interactiever maakt.

streetpongfoto.jpg

Google AnyPixel

Maker:

Google, AnyPixel

https://googlecreativelab.github.io/anypixel/

Deze muur bestaat uit 5880 lichtgevende arcade knoppen. Deze knoppen zijn geprogrammeerd om als het ware als pixels te werken, van veraf kun je dan ook goed verschillende vormen zien en zelfs woorden lezen. Dit scherm, te zien in de lobby van de kantoren van Google in New York, is een demonstratie van de nieuwe hardwarebibliotheek van Google en open-sources software AnyPixel.js.

Ik vind dit een erg leuk voorbeeld omdat het er heel clean en esthetisch uitziet. Verder is het een leuke playful interaction omdat je echt op alle knopjes kunt drukken waar het scherm dan op reageert, maar je zou zelfs dingen kunnen programmeren wat het weer complexer en interessanter maakt. 

Tinkering

1. capactivite touch, 2 outputs

In de galerij hieronder heb ik een foto en filmpje toegevoegd van deze tinkeringopdracht.

tinkering.png

2. servomotor en processing

In de galerij hieronder is een foto en filmpje te zien van hoe ik de servomotor aan processing heb gekoppeld.

tinkering servo en processing.png
servo en processing processing.png

3. servomotor en buttons

Hieronder zijn foto's te zien van hoe ik de servomotor heb bestuurd door middel van 2 buttons. Ook heb ik een filmpje toegevoegd.

tinkering servo en buttons.png

Design and Build

DISCO@HOME

 

Ik heb deze DISCO@HOME bedacht aangezien we nu in deze tijd niet echt veel leuke dingen buitens huis kunnen doen, en al helemaal niet feesten. Daarom heb ik dit bedacht, waarmee je thuis je eigen feestje kunt bouwen. Het is geïnspireerd op zo'n Arcade Dance Machine, wat naar mijn idee ook een playful interaction is. Ik kwam op dit idee toen ik zag dat Google met oude Arcade knoppen een interactieve muur had gemaakt. Dit, samen met de tamagotchi uit de vorige challenge, heeft mij geïnspireerd voor deze DISCO@HOME. De DISCO@HOME is een leuke playful interaction om mee te spelen. Het is als het ware een DJ tafel waarmee je licht en geluid kunt aansturen en zo je eigen feestje kunt bouwen.

Hieronder is mijn proces te lezen van hoe ik van het maken van schetsen uiteindelijk tot mijn eindproduct ben gekomen. Door op de afbeeldingen te klikken verschijnt er meer informatie.

1. schetsen

2. benodigdheden

3. hardware

4. software

5. uiterlijk

6. code

challange4deell1.png
challenge4deel2.png
challenge4deel3.png
challange4deel4.png
challenge4processingdeel1.png
challenge4processingdeel2.png
challenge4processingdeel3.png
challenge4processingdeel5.png

Showcase

In de video hieronder is mijn DISCO@HOME werkend te zien.

Reflect

Ik denk dat playful interaction vaak een handig middel is om in te zetten om mensen dingen te laten doen of leren. Saaie taken of verplichtingen kunnen door playful interaction als het ware weer leuk gemaakt worden. Daarnaast denk ik ook dat het inzetten van playful interaction om spelenderwijs te leren erg zinvol kan zijn en in de toekomst steeds vaker ingezet gaat worden. Kijk bijvoorbeeld nu al naar online programma's als Squla, om kinderen spelenderwijs dingen te laten leren. 

Maar ook als ontspanning is playful interaction een goed middel om in te zetten. Dit is mijn  uitgangspunt bij het maken van dit concept geweest. Bij deze challenge heb ik de hardware echt helemaal weggewerkt waardoor je eigenlijk alleen nog maar het doel van mijn concept ziet, dat vind ik best gaaf. Anderen die dit concept zouden uitproberen hebben dan geen idee wat voor techniek hier eigenlijk achter zit en op welke manier het is gemaakt. Dit maakt het concept voor mij echt af.

Het werken met Arduino en Processing vond ik bij deze challenge lastiger dan bij de vorige challenges. Hier had ik op een gegeven moment echt even moeite met het koppelen van de verschillende capacitive touch sensors aan Processing. Dat het uiteindelijk is gelukt geeft me dan ook wel een extra goed gevoel. 

bottom of page