Wearables
Hieronder is mijn proces van de challenge over wearables te lezen. Allereerst heb ik onderzoek gedaan naar al bestaande wearables, vervolgens heb ik geexperimenteerd en ben ik zelf een wearable gaan maken.
Research
Tijdens het doen van research naar wearables heb ik 2 voorbeelden gevonden die mij zelf erg aanspreken, namelijk Talsam en (NO)WHERE (NOW)HERE interactieve jurken. Waarom deze wearables mij interesseren ligt ik hieronder toe.
1. Talsam
Talsam is een smart sieraad die als het ware technologie en fashion met elkaar combineert. Met dit sieraad kan je verbonden blijven met je dierbaren, ookal ben je ver van ze vandaan. Het sieraad kan zowel als ketting of armband gedragen worden en is in juli 2018 gelanceerd en opgericht door Omar Fahra. Hij bedacht deze wearable technology toen hij jaren van zijn eigen familie weg was om zo de emotie te kunnen voelen van degenen van wie hij hield. Door Talsam kun je aan elkaar laten weten dat je aan elkaar denkt, waar en wanneer je ook bent.
Voor het opladen zit er een USB-C aansluiting in het sieraad. Verder is het sieraad verbonden met je telefoon door middel van Bluetooth. Met de Talsam app kan de gebruiker verschillende geanimeerde emojis versturen. Bij de andere persoon lichtten vervolgens de stenen op het sieraad in een bepaalde volgorde op. Daarnaast heeft het sieraad ook een mogelijkheid om een SOS signaal te sturen wanneer je in nood bent. Dan wordt een noodsignaal en je locatie naar de andere persoon gestuurd.
Deze wearable spreekt mij erg aan omdat het eigenlijk een sieraad die er ook echt elegant en mooi uitziet. Naast dat fijn is omdat op deze manier je dierbaren altijd bij je te kunnen dragen, kan het sieraad ook nog je leven redden door het ingebouwde SOS signaal. Dit soort elementen spreken mij in design erg aan. Er is hier niet alleen naar het oppervlakkige 'leuke' gekeken, maar ook naar de diepere laag.
Deze jurken, die gemaakt zijn door modeontwerpster Ying Gao, geven licht en bewegen wanneer iemand ernaar staart. Dit is gerealiseerd door een eye-tracking systeem in de jurken te verwerken die dus reageert als iemand naar de jurk kijkt. Wanneer dat gebeurt activeert hij kleine motoren die delen van de jurk laat bewegen. Verder zijn de jurken bedekt met fotoluminescente en glow-in-the-dark draden die zorgen voor het lichtgevende effect wanneer het donker is.
Wat mij persoonlijk erg aanspreekt aan deze wearable is dat het niet per se een doel heeft maar echt een fashion statement is. Het zijn 'gewoon' ontwerpen van jurken gemaakt door een modeontwerpster. Alleen bijzonder aan deze jurken is dat je zoiets eigenlijk nooit ziet. Ik vind de jurken erg futuristisch, wanneer je ernaar kijkt ziet het er net uit als kleine levende wezens die bewegen. Heel apart maar tegelijkertijd ook echt waanzinnig om te zien, dat spreekt mij aan.
Bronnen:
http://yinggao.ca/interactifs/nowhere-nowhere/
https://design-milk.com/nowhere-nowhere-interactive-dresses-by-ying-gao/
Tinkering
In dit onderdeel experimenteer ik met de Arduino als voorbereiding op mijn uiteindelijke wearable.
1. rij lampjes
In de galerij hieronder is te zien hoe ik deze tinkering opdracht heb uitgevoerd, ook is aan het eind een filmpje te zien waarin ik uitleg hoe het werkt.
2. één input, meerdere outputs
In de galerij hieronder is te zien hoe ik één input heb gecombineerd met meerdere outputs, ook is aan het eind een filmpje te zien waarin deze tinkering opdracht werkend te zien is.
3. één output, meerdere inputs
In de galerij hieronder is te zien hoe ik één output heb gecombineerd met meerdere inputs. Namelijk een led lampje met een temperatuur- en afstandsmeter. Ook is aan het eind een filmpje te zien waarin te zien is hoe deze tinkeringopdracht werkt.
Design and Build
Zaklamp wearable
Voor de challenge over wearables heb ik mijn eigen zaklamp wearable gemaakt die gedragen kan worden door de knuffel van een kind. Het idee hierachter is dat kinderen minder bang zijn in het donder wanneer zij 's avonds naar bed gaan. De wearable is een lampje in de vorm van een hartje die je feller en minder fel kunt doen. Dit hartje zit op de plek waar het hartje van je knuffel ook zit en geeft dus automatisch licht wanneer het donker is. Op deze manier kunnen kinderen hun knuffel gewoon vasthouden, deze knuffel begeleid en 'beschermd' hen dan in het donker, zodat ze niet meer bang hoeven zijn.
Hieronder licht ik mijn proces toe. Bij de meeste afbeeldingen staat, wanneer je op de afbeelding klikt, een korte uitleg wat erop te zien is.
1. schetsen
2. benodigdheden
3. hardware
4. uiterlijk
5. code
Showcase
In de video hieronder is de werking van mijn zaklamp wearable te zien.
Reflect
Persoonlijk heb ik zelf weinig met wearables. Ik heb het nooit echt leuk of handig gevonden. Ik denk ook dat dat komt omdat de enige wearable die naar mijn idee nu echt door mensen wordt gedragen de smart watch is en dat wearables nog aan het begin van de ontwikkelingen staan. Want als ik dan kijk naar de research die ik heb gedaan en hoe techniek daar is toegepast kan ik er wel wat in zien. Als het maar op een subtiele manier gebeurt, zoals bij het Talsam sieraad. Ik denk dat dat in de toekomst ook steeds meer gaat gebeuren, dat wearables zo subtiel mogelijk in kleding etc. wordt verwerkt.
Ik denk oprecht dat mijn eigen wearable kinderen zou kunnen helpen met het minder bang zijn in het donker en ben eigenlijk wel blij verrast dat ik op dit idee ben gekomen. Je lievelingsknuffel combineer je als het ware met het lichtje waardoor je knuffel je helpt minder bang te zijn. Een verbeterpunt vind ik wel de afwerking, nu zijn alle draadjes natuurlijk zichtbaar en zie je het hele breadboard over de lengte van de arm zitten. Dat ziet er minder netjes uit, maar uiteindelijk gaat het natuurlijk om de eerste uitwerking van mijn concept, die vind ik best geslaagd. Ook het gebruik van de Arduino zelf ging best goed, dat komt denk ik vooral omdat ik er veel mee heb geoefend.