Artificial Creatures
Op deze pagina is mijn proces van de challenge over Artificial Creatures te lezen. Ik ben begonnen met het doen van onderzoek naar bestaande Artificial Creatures. Vervolgens ben ik hier zelf mee gaan experimenteren en heb ik uiteindelijk een eigen artificial creature gecreëerd.
Research
Hieronder bespreek ik twee artificial creatures die mij het meest aanspraken na het doen van research over dit onderwerp.
BB-8 is een droid uit de Star Wars films waar Sphero zelf een kleinere versie van heeft gemaakt. Je kunt hem met je telefoon of tablet met iOS of Android besturen. Dit gaat allemaal via de app, het is zelfs mogelijk om stemopdrachten te geven en naarmate je hem meer opdrachten geeft verandert hij van persoonlijkheid.
Hiernaast is een andere soort bal te zien ontwikkeld door Sphero, namelijk de Sphero bolt. Deze is doorzichtig waardoor je de hardware erin goed kunt ziet en is helemaal zelf te programmeren. Deze is vergelijkbaar aan de BB-8 robot, echter vind ik hem er minder erg uitzien als een artificial creature...
Wat ik persoonlijk leuk vind aan BB-8 is dat het echt een mini variant is van de echte uit de Star Wars films. Ook de verschillende dingen die je hem kunt laten doen via de app zijn heel leuk en schattig. Je krijgt echt een soort medeleven als hij op de grond valt of als je er perongeluk tegenaan stoot. Ik vind het best apart om te zien dat de BB-8 robot en de Sphero bolt qua techniek eigenlijk niet van elkaar verschillen, maar dat alleen het uiterlijk bepaald dat de een een artificial creature is en de ander niet.
Bronnen:
https://www.youtube.com/watch?v=-1Y2WfcCb4M
https://sphero.com/pages/legacy-products
https://sphero.com/pages/about-us
2. Tamagotchi
Maker:
Aki Maita
Tamagotchi is een klein electronisch speelgoedje uit 1996. Dit virtuele huisdier moet je verzorgen om hem in leven te houden, te laten groeien en blij te houden. Het speelgoedje is in de vorm van een ei met daarin een kleine computer en een lcd-scherm. De gebruiker kan de tamagotchi verzorgen met drie verschillende knoppen. Om hem eten te geven, met hem te spelen, het licht aan en uit doen, medicijnen geven, opruimen en straffen als de tamagotschi zich slecht gedraagd. Daarnaast kan ook leeftijd, gewicht, honger, geluk en disicpline gecontroleerd worden. Hoe de tamagotchi opgroeit hangt af van hoe je hem verzorgt.
Ik heb voor dit voorbeeld gekozen omdat het eigenlijk al best lang bestaat. In dit tijd was dit 'spelletje' echt een rage en het is leuk om te zien dat in die tijd schattige 'creatures' ook al populair waren. Ik vraag me af of mensen in die tijd al wisten dat dit eigenlijk gewoon een artificial creature was, misschien wel de eerste van zijn soort. Vooral dit laatste vind ik interessant aan de tamagotchi, want het is echt bewust een beestje dat je moet verzorgen.
Bronnen:
https://www.youtube.com/watch?v=P8S9ljUaWUA
https://nl.wikipedia.org/wiki/Tamagotchi
Tinkering
1. één button, 3 lampjes
In de galerij hieronder is te zien hoe ik deze tinkering opdracht heb uitgevoerd, ook is aan het eind een filmpje te zien waarin ik uitleg hoe het werkt.
2. led matrix animatie
In de galerij hieronder is te zien hoe ik een animatie heb gemaakt in de led matrix. Ook heb ik een filmpje toegevoegd waarin de animatie in zijn werk gaat.
3. ultrasonic sensor en processing
In de video hieronder is te zien hoe ik de ultrasonic sensor heb als input heb gebruikt en processing als output.
Design and Build
Tamagotchi
Voor de Artificial Creatures challenge heb ik mijn eigen tamagotchi gemaakt. Ik ben op dit idee gekomen na het doen van de research naar verschillende Artificial Creatures en dus ook naar de tamagotchi. Het viel me op dat zowel het scherm als de besturing en de geluidjes best erg overeen komen met de hardware en software waar ik tijdens dit vak mee werk. Het scherm lijkt namelijk erg op de led matrix, de besturing kan simpelweg door drie knoppen, die je kunt maken via processing, en de geluidjes komen erg overeen met de geluiden die uit de piezo speaker komen. Dit heeft mij geïnspireerd om hier zelf mee aan de slag te gaan en mijn eigen tamagotchi te ontwerpen.
Hieronder is mijn proces te lezen van hoe ik van het maken van schetsen uiteindelijk tot mijn eindproduct ben gekomen. Door op de afbeeldingen te klikken verschijnt er meer informatie.
1. schetsen
2. benodigdheden
3. hardware
4. software
5. uiterlijk
6. code
De arduino code staat hieronder in de vorm van een video, omdat deze erg lang was.
Showcase
In deze showcase video is de werking van mijn tamagotchi te zien
Reflect
Ik denk dat zeker affective computing in de toekomst een grote rol gaat spelen. Wij als mensen kunnen computers steeds slimmer maken en zelf laten 'nadenken'. Alle speculaties dat computers straks slimmer of beter zijn dan mensen zou naar mijn idee best kunnen gebeuren. Later hebben wij misschien wel een slim huisdier in plaats van een normale kat. Maar toch zullen computers altijd gewoon computers blijven, al denk ik ook dat er een tijd komt waarin computers haast niet te onderscheiden zijn van mensen.
Deze challenge vond ik vooral leuk omdat ik echt van scratch helemaal naar een werkend product ben gegaan. Dus echt van hardware, naar software, naar uitstraling. Bij het maken van deze tamagotchi kwamen al die aspecten aan bod, onder andere dus ook het gebruik van processing als input, en het combineren hiervan met de Arduino.
Ik merkte wel dat ik processing nog lastig vind om mee te werken. Waar ik bij Arduino in de code vaak snel dingen herken en snap wat er staat, heb ik daar bij processing nog echt wel meer moeite mee. Ik denk ook dat dat komt omdat ik met processing tijdens de workshops veel minder heb gewerkt dan met Arduino. Daarom ben ik ook best wel blij en trots op mijn resultaat, ookal weet ik dat je met processing veel meer en complexere dingen kunt maken.