top of page

Guest Lecture: Octomadness

Eén van de projecten die voorbij kwam tijdens het gastcollege van Vincent Lindeboom was de zoötroop Octomadness. Hieronder licht ik verder toe wat wat dit voor project is en waarom ik specifiek dit project fascinerend vind.

De Octomadness zoötroop is ontwikkeld door Next Empire, een digitaal product en experience studio, in samenwerking met Klaas-Harm de Boer, ontwerper en animator. 

 

Met de zoötroop wilde Klaas-Harm de Boer de kracht en vrijheid van animatie en 3D-printen laten zien, door het creëren van zeer flexibele personages. Uiteindelijk was de Octomadness te zien op het KLIK-animatiefestival in Amsterdam en zal hij tentoon worden gesteld in NEMO. 

Een zoötroop is eigenlijk één van de eerste apparaten waarmee animatie kan worden gecreëerd. De uitvinder hiervan is wiskundige William George Horner. Hij bedacht in 1834 een rechtopstaande cilinder met daarin verticale sleuven. Wanneer je de cilinder ronddraait en door de sleuven heen kijkt zie je de plaatjes, die aan de binnenkant van de cilinder zitten, als een vloeiend bewegend beeld. Dit komt omdat je ogen de plaatjes heel snel achter elkaar zien. De verwerking van deze afzonderlijke plaatjes kunnen je ogen niet aan waardoor je de losse afbeeldingen dus ziet als een vloeiende beweging. De zoötroop is eigenlijk de voorloper van animatiefilms zoals we die nu kennen. 

zootroopOuderwets.jpg

In het geval van de Octomadness zijn het allemaal 3d-geprinte onderdelen die aan elkaar zijn gelijmd en geschilderd tot de verschillende figuurtjes. Deze zoötroop bestaat uit 4 verschillende karakters, opgesplitst in 64 afzonderlijke beeldjes. Als je elk personage beeldje voor beeldje bekijkt krijg je een goed beeld van hoe animatie precies werkt.

 

Specifiek de Octomadness is gemaakt met custom hardware en geheel zelf geprogrammeerd. Enkele onderdelen zijn:

 

  • Arduino; 

  • Relay board;

  • Audio board, geplugd in de Arduino die een mp3 on loop kan spelen;

  • Dimmer board, geplugd in de Arduino voor het dimmen van de lichten;

  • Stroboscoop, om het effect van de bewegende beelden te creëren.

 

De hele set-up is geautomatiseerd. Wanneer je op de play knop drukt ontstaat er als het ware een continue loop. Dit is een loop met daarin onder andere het dimmen van de lichten, en een getimede start van de stroboscoop. Wanneer de muziek zijn hoogtepunt bereikt start de stroboscoop en is de animatie zichtbaar. 

 

Dit is een interessant project met betrekking tot HCI omdat zo’n zoötroop eigenlijk het begin is van elke hedendaagse animatiefilm. Dit mechanisme geeft een duidelijke, simpele uitleg van hoe animatie precies werkt. Want door zo’n zoötroop heb je echt de kans om de trucjes te zien die de animator gebruikt om dingen te laten bewegen. 

 

Dit is iets wat ik persoonlijk ook leuk vind aan dit project. Aangezien ik nu zelf, op een simpele manier kan bevatten en snappen wat er gebeurt, is animatie voor mij toegankelijker geworden. Iets anders wat mij aanspreekt aan de Octomadness is de manier waarop hij is gemaakt. Zoals eerder verteld is onder andere gebruik gemaakt van een Arduino, wat ik erg leuk vind omdat wij daar tijdens de lessen ook mee werken. Om dan in de praktijk te zien hoe hiermee een heel leuke animatie gemaakt kan worden is inspirerend en zet mij zelf ook aan tot ideeën.

Bronnen:

bottom of page